BRONS VOOR SACOOR EN TORNADOS

Het is de voorbije dagen enorm druk geweest in hartje Essenbeek, maar tussen het mosselen kuisen, frieten bakken en taart snijden door, hebben we gelukkig ook nog met een half oog de prachtige prestaties van onze OEH’ers op het WK in de gaten kunnen houden. Robin Hendrix, Isaac Kimeli en Thomas De Bock hadden eerder op de week al mooie dingen laten zien in Doha, zondagavond zorgden Jonathan Sacoor en de andere Belgian Tornados voor een schitterend orgelpunt door brons te pakken op de 4x400m.


Jonathan Sacoor had van Tornados-coach Jacques Borlée een sleutelrol gekregen in de finale van de 4x400m, traditioneel het slotnummer van het WK atletiek. Bedoeling was om met Sacoor als startloper meteen een goeie plek in het kopgroepje met de (te) sterke Amerikanen en Jamaicanen te bemachtigen, om dan van daaruit de wedstrijd verder te ‘controleren’. Een sterke Sacoor kweet zich meer dan aardig van die taak: ploegmaat Robin Vanderbemden kon na zijn verplichte ruime bocht mooi als 4e naar binnen knijpen en wist in de slotmeters van zijn baanronde Dylan Borlée zelfs nog vanuit de 3e stelling te lanceren. Dylan hield prima stand en ook oudere broer Kevin Borlée – alweer ijzersterk – wist in de slotronde die 3e plaats te consolideren: machtig mooi brons voor de Belgian Tornados dus!

Eerder op de week had Jonathan Sacoor het ook al ‘individueel’ prima gedaan op de 400m. Na een vlotte kwalificatie in de reeksen op dinsdag, slaagde hij er woensdag in de halve finales ondanks een evenaring van zijn PR (45”03) helaas niet in om een finaleplaats te bemachtigen. De 12e tijd van alle deelnemers vinden wij erg mooi voor een WK-debutant, maar Sacoor zelf had op meer gehoopt. “Tactisch was het geen goede wedstrijd, ik heb domme amateursfouten gemaakt”, was Jonathan hard voor zichzelf in zijn analyse.

De Bock 42e in hete marathon

Nog zo’n WK-debutant was Thomas De Bock, die zaterdagnacht – terwijl men op de mosselkermis in Essenbeek aan de laatste pousse-cafés van dag 2 zat – in tropische omstandigheden de marathon afwerkte. De Bock knokte zich doorheen enkele moeilijke momenten in een bijzonder zware wedstrijd – “Het was verschrikkelijk. De moeilijkste race uit mijn carrière, maar ik wilde in geen geval opgeven”, zo verklaarde Thomas nadien bij Sporza – om uiteindelijk als 42e te finishen in 2u21’13”. Rekening houdend met de hitte in Doha zeker een prestatie om met gepaste trots op terug te blikken. Chapeau, Thomas!

Trots terugblikken mogen uiteraard ook Robin Hendrix en Isaac Kimeli, die helemaal in het begin van dit WK al in actie waren gekomen op de 5.000m. Hendrix geraakte niet door de reeksen, Kimeli haalde wel de finale waarin hij – zoals hier eerder deze week al gemeld –uiteindelijk 14e werd. Terwijl voor de afreis naar Doha eigenlijk al half beslist was dat Kimeli wellicht zou verzaken aan de 1.500m waarvoor hij eveneens was geselecteerd, werden die plannen alsnog bijgestuurd wegens “grote honger en nog frisse benen”. Kimeli wél in actie op de 1.500m dus en na een moeilijk ‘gevecht’ in de reeksen – door via één van de beste verliezende tijden – sloot Isaac zijn WK in de halve finales eervol af met de 18e tijd (3’37”50) van alle deelnemers.

Robin, Isaac, Thomas, Jonathan: proficiat en bedankt voor de mooie momenten! Hier werd intens meegeleefd en gesupporterd!

 

Verslag: Jan