Sterke OEH herenploeg bevestigt potentieel

Afgelopen zondag bliezen de twaalf beste atletiekclubs van België verzamelen in het Koning Boudewijnstadion om er met hun beste mannelijke delegatie op twintig verschillende nummers elkaar te bekampen. Thuisfavoriet Excelsior Brussel had zijn zinnen gezet op een vijfde opeenvolgende landstitel. Maar wat konden de mannen van Olympic Essenbeek Halle op en rond de heilige Heizelpiste klaarspelen in de hoogste nationale interclubafdeling?

In 2016 werden de heren van OEH nog vierde in de Ere-afdeling KBAB. Afgelopen zondag was de vrij jonge delegatie van onze club er dan ook op gebrand om in het derde jaar waarin het meespeelt op het allerhoogste niveau, minstens even goed te doen.

In het hamerslingeren bezorgde Gil Steenhouwer OEH meteen drie punten met zijn worp van 34.34 m.

Sterke Tuur Bras verrast (zichzelf) met EK-limiet

Op de 400m horden verdedigde de nog altijd maar 17-jarige Tuur Bras de clubkleuren. In de snelste van twee reeksen liep hij naar een ongelofelijke chrono van 52'41". Uiteraard goed voor de zege en 13 punten voor OEH. Maar nog belangrijker was dat Tuur met dit nieuwe persoonlijke record ook voldoet aan de limiet voor het Europees juniorenkampioenschap van komende zomer in het Italiaanse Grosseto. "Ik ben super tevreden want deze prestatie kwam als een totale verrassing voor mij aangezien ik mij dit seizoen focus op de 110m horden", zei een dolgelukkige Tuur net na de meet.

In het discuswerpen en kogelstoten kende broer Sem Bras geen topdag. "Ik voelde al tijdens de opwarmingsrondjes dat ik niet draaide zoals het moest", vertelt de kinesist. Sem begon zijn interclubdag met het kogelstoten, dat hij goed een jaar geleden voor de laatste keer in wedstrijd beoefende. Met een worp van 13m97 en een vijfde plek was hij zelf niet tevreden. Bij het discuswerpen gooide hij zichzelf nog naar de tweede plek in de rangschikking met een worp van 47m67. Toch weet Sem dat hij beter kan: "Ik had echt een slechte dag. Ik kreeg de weinige energie die ik had niet in de discus", vertelt hij na zijn worpen. Toch vergaarde hij heel wat punten voor OEH.

Op de 100m stond de 19-jarige Axel Viaene zijn mannetje tegen de meer ervaren concurrenten. Met een chrono van 11"11 sprintte hij naar drie punten.

Kimeli staat er meteen na hoogtestage in Zuid-Afrika

Op de 800m kregen de aanwezige atletiekliefhebbers een prachtige strijd met heel wat toppers aan de startlijn. Isaac Kimeli vertoefde een viertal weken op hoogtestage in Zuid-Afrika en trok voor het eerst na zijn terugkeer zijn wedstrijdspikes aan voor het nationale interclubkampioenschap. Met Peter Callahan, Ismael Debjani, Aaron Botterman, Brecht Bertels, Stijn Baeten en andere specialisten, moest Isaac in de laatste rechte lijn tot het uiterste gaan om de winst binnen te halen. Met een puike prestatie (1'49") gaf hij de andere toppers het nakijken.

In het hoogspringen kon Olympic Essenbeek Halle met Bram Ghuys een topper van formaat inzetten. Een aanslepende blessure aan de enkel hield de OEH-atleet echter enkele weken van de hoogspringmat, maar voor zijn club combineerde hij afgelopen zondag het hoogspringen met de 110m horden. Geen simpele combinatie, geeft hij toe: "Ik heb wat pech gehad met de opgelopen vertraging in het hoogspringen, waardoor ik snel een sprong heb moeten doen, en me meteen moest haasten naar de horden." Met amper één hordentraining in de benen mag Ghuys zeker tevreden zijn met zijn 14'97" die de club negen punten bezorgde. In het hoogspringen kon hij de opgedane verzuring niet meer kwijtspelen, waardoor hij eveneens negen punten in de wacht sleepte.

Op de 1500m stond er geen maat op RESC-atleet Tarik Moukrime die met vier seconden voorsprong de race won. OEH-atleet Philip Cortvriendt werd vijfde en verdiende zo acht punten. Laurens François snelde op de 200m naar een chrono van 22"15 die de club vijf punten bezorgde.

In het speerwerpen slaagde Niel Mory erin om zijn speer 54.96m ver te werpen. Deze prestatie bezorgde Olympic Essenbeek Halle zeven punten. Polstokspringer Kevin Van Tricht bezorgde OEH met een sprong over 4 meter vijf bruikbare punten.

13 points go to ... Thomas De Bock!

Daags na het Eurovisiesongfestival geen twaalf, maar dertien punten voor de winnaar. Thomas De Bock slaagde erin om zijn concurrenten op de 5km af te schudden en OEH in een tijd van 14'18" opnieuw 13 punten te bezorgen.

Op de 3000m moest de jonge Simon Debognies enkel de ervaren Soufiane Bouchikhi voor zich dulden, waardoor hij OEH elf punten bezorgde. Zo bleef hij onder meer de VAC-Keniaan Alex Kibet voor.

In het verspringen sprong ervaren rot Didier Mommaert naar 5m67, goed voor twee punten. Door een opgelopen blessure kon hij zijn kansen op het hinkstapspringen echter niet verdedigen waardoor OEH noodgewongen geen atleet in deze competitie kon afvaardigen.

Op de 3000m steeple waren we getuige van de comeback van Mohamed Mazid. De atleet uit Anderlecht deed het met een vijfde plek niet onaardig en zorgde zo voor acht extra punten.

Sacoor klopt Belgian Tornados

De amper 17-jarige Jonathan Sacoor sloeg het atletiekpubliek met verstomming door Belgian Tornados Robin Vanderbemden en Antoine Gillet naar plaats twee en drie te verwijzen op de 400m. Met deze knalronde bezorgde hij de club verrassend de dertien punten. De knappe chrono van 47"46' is meteen ook een verbetering van zijn persoonlijke besttijd, maar was net niet genoeg voor deelname aan het EK junioren.

Op de afsluitende aflossingsnummers liep OEH op de 4x400m met een bijzonder jong team, Thomas Engels, Daan Van Diest, Laurens François en Ruben Pint, naar vier punten. Op de 4x100m ging het echter fout waardoor geen punten konden gescoord worden.

De som van deze prestaties bracht de mannelijke delegatie van Olympic Essenbeek Halle naar een puike vierde plek. Excelsior Brussel deed wat van hen verwacht werd en zegevierde voor het vijfde jaar op rij. Daring Club Leuven volgde op ruime afstand en de buren van CABW wonnen brons. CSF uit Vorst en Atletiekclub Meetjesland degraderen.

Met deze vrij jonge ploeg, en misschien met iets minder pech, bewijst onze club dat een podiumplek in de hoogste nationale afdeling zeker niet onhaalbaar is de komende jaren.

http://liveresults.be/2017/ic-hommes-mannen/event021h01.html

Eindstand

 1. RESC    210
 2. DCLA    164
 3. CABW   159
 4. OEH     145
 5. LYRA     128
 6. VAC       126
 7. KAAG     126
 8. AVKA     117
 9. SER       110
 10. SMAC    107
 11. CSF        89
 12. ACME     86

Roel