Genieten van topatletiek uit binnen- en buitenland op Flanders Cup Huizingen

Vele Belgische atleten kijken elk jaar uit naar de Flanders Cup van Huizingen, maar ook de buitenlandse atleten kiezen steeds meer voor deze meeting van Europees niveau. In elke reeks worden hazen voorzien, waardoor de ideale wedstrijdomstandigheden aanwezig zijn. Tel daarbij nog eens de schitterende weersverwachtingen, temperaturen tot 26 graden en amper 10 % kans op neerslag, en u weet dat het zaterdag opnieuw de moeite is om af te zakken naar de atletiekpiste van het Provinciedomein Huizingen. Atletiekclub Olympic Essenbeek Halle ontvangt u alvast met open armen.

OEH kreeg dit jaar 700 voorinschrijvingen binnen, dat zijn er meer dan vorig jaar. Met deelnemers uit 23 verschillende landen is deze vierde editie van de Flanders Cup van Huizingen, de ideale gelegenheid om toekomstige Europese en wereldtoppers aan het werk te zien. "Ik verwacht dat er zaterdag verschillende stadionrecords zullen sneuvelen, aangezien er nog vele atleten op zoek zijn naar de EK- of zelfs WK-limiet", vertelt OEH-voorzitter Jean-Pierre De Staercke.

Eigen OEH-talenten met EK-limiet uitzwaaien

Verschillende OEH-atleten doken al onder de minima voor deelname aan het Europees kampioenschap en kunnen komende zaterdag dus zonder druk genieten van een pijlsnelle wedstrijd op de thuispiste. Zo dook junior Tuur Bras zowel op de 400m horden als op de 110m horden onder de gevraagde limiet voor het Europees juniorenkampioenschap. Nu zaterdag kiest hij voor de 110m horden op de OEH-meeting. "Dit is de ideale gelegenheid om nog wat wedstrijdritme op te doen. Er is heel wat concurrentie en ik ben er zeker van dat het een spannende strijd zal worden", vertelt Bras vooraf. Die concurrentie op de 110m horden bij de heren junioren zal onder meer komen van de Brit Robert Sakala en de Nederlander Liam Van Der Schaaf.

Wereldrecordpoging op de 110m horden

In diezelfde reeks met thuisfavoriet Tuur Bras zal de Britse master Joe Appiah een poging doen om het wereldrecord M45 scherper te stellen op de 110m horden. Tussen al het jonge juniorengeweld zal hij proberen om onder het wereldrecord van 14"41 te duiken.

Ook de 17-jarige Jonathan Sacoor uit Beersel kwalificeerde zich reeds voor het Europees juniorenkampioenschap. Op het EK in Italië zal hij België vertegenwoordigen op de 400m. Nu zaterdag kiest hij voor de 200m waar hij met de Belg Damien Broothaerts, de Zimbabwaan Rodwell Ndlovu en de pijlsnelle Nederlander Joren Tromp (20"88) alvast sterke atleten naast hem aan de startlijn krijgt.

Lisa Rooms zal op het EK in het Poolse Bydgoszcz aan de start staan van de 5.000m, nu zaterdag wordt ze net voor de start van de examens uitgespeeld als luxehaas op de 1.500m.

Debognies vs Petros: generale EK-repetitie met nieuw Belgisch record?

Wie zich net zoals Tuur Bras al op twee verschillende afstanden wist te kwalificeren voor het EK, is Buizingenaar Simon Debognies. De 20-jarige afstandsloper liep op de IFAM reeds naar 13'38" op de 5.000m en finishte vorige week nog in Nijmegen in een impressionante 3'41"53, goed voor twee EK-tickets. Op de Flanders Cup van Huizingen kiest Debognies voor de 3.000m waar hij een gooi zal doen naar het Belgisch beloftenrecord (7'49"56) van Hans Janssens. Hij komt er nu zaterdag zijn Duitse leeftijdsgenoot Amanal Petros tegen, die hij ook op het komende Europees beloftenkampioenschap in Polen partij zal moeten geven.

Limietenjacht op 800m en 1500m

Heel wat Nederlandse junioren dromen nog van het EK in Grosseto en zullen in Huizingen komende zaterdag een laatste poging ondernemen om te voldoen aan de Nederlandse EK-limiet van 1'50"60 over 800m. Ook op de 1.500m ambiëren verschillende jonge talenten de kwalificatienorm voor het Europees Jeugd Olympisch Festival van komende zomer in Győr (Hongarije).

Van het WK voetbal naar de Flanders Cup van Huizingen

Op de 400m bij de dames is het uitkijken naar de prestatie van de 24-jarige Mupopo Kabange. Deze loopster uit Zambia liep reeds 50"22 op de baanronde en mag wel een bijzondere atlete genoemd worden. Zo was deze dame tot 2014 kapitein van het Zambiaanse damesvoetbalelftal en nam ze in 2014 afscheid van de voetbalsport met deelname aan het WK voetbal. Niet veel later startte ze met atletiek en algauw groeide ze in deze sport naar de wereldtop. Wie klopt deze Zambiaanse gazelle zaterdag op de 400m?

Ghuys, Sterckendries en Van Hansewyck willen schitteren voor eigen publiek

Met een knappe sprong over 2m17 kroonde OEH-atleet Bram Ghuys zich vorige week tot winnaar op de Flanders Cup van Oordegem. Nu zaterdag krijgt de Dworpenaar concurrentie van enkele jonge Belgen, maar ook uit Nederland, Frankrijk en Duitsland.

In het kogelstoten en discuswerpen zal OEH-topper Vanessa Sterckendries trachten haar seizoensbeste te verbeteren. "Ik probeer altijd om de club op elke wedstrijd zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en nu eens in actie komen in de thuisbasis, maakt het zeer leuk", zegt Sterckendries enthousiast.

Ook de 20-jarige Nell Van Hansewyck is bezig aan een sterk seizoen. In haar eerste wedstrijden als atlete van Olympic Essenbeek Halle verbeterde ze tot tweemaal toe haar record in het polsstokspringen en ook op de eigen Flanders Cup in Huizingen wil ze sterk presteren. "OEH heeft mij al enorm gesteund in de korte periode dat ik aangesloten ben en daarom zou ik er dus nu zaterdag graag een mooie prestatie neerzetten. Mijn PR van twee weken geleden bevestigen, zou mooi zijn, maar voor de eerste keer over de vier meter zou nog mooier zijn!", blikt Van Hansewyck vooruit.

Redenen genoeg dus om nu zaterdag af te zakken naar de atletiekpiste van het Provinciedomein Huizingen voor de 4de Flanders Cup - ALLONSIUS SPORT. Mis niets van het ruime atletiekaanbod en check zeker eens www.oeh.be voor het programma.