Drie atleten van Olympic Essenbeek Halle waren zondag aan de plas in Rotselaar niet te temmen, zij klauwden naar de titel van Vlaams kampioen.

Het ijskoude winterweer maakte zondag even plaats voor een zeldzame zonnestraal en een twijfelend februaribriesje. Opnieuw vormde Domein Ter Heide, aan de Plas van Rotselaar, het decor van de vierde individuele CrossCup-manche van het seizoen. Deze wedstrijd gold echter ook als Vlaams kampioenschap veldlopen. Meer redenen hadden de tien aanwezige OEH'ers dan ook niet nodig om het beste van henzelf te geven.

Yade Witterzeel liep naar een knappe 18e plek bij de benjamins. Ook Timo Spits knokte zich naar de eindmeet, hij werd 38e bij de pupillen. Veronique De Vos snelde bij de masters als 42e over de finish.

Cortvriendt pakt brons

In de korte cross waagde Philip Cortvriendt zijn kans na een ministage in Portugal. Samen met zijn trainingsmakkers kroonde hij er zich immers tot vice-Europees kampioen veldlopen. Onze heren senioren hebben genoten van deze mooie ervaring, maar stonden een week later al meteen terug paraat. Na alweer een sterke prestatie snelde Philip Cortvriendt in Rotselaar naar de zevende plek op de korte cross. De overwinning ging naar Ali Hamdi (DCLA), die zich tevens Vlaams kampioen mag noemen. Pieter Claus won zilver en Philip Cortvriendt mocht als derde mee het podium van het VK op. Dimitri Goedefroot werd in diezelfde veldloop over 2.700m nog 59e.

Rooms Vlaams u23-kampioene

Lisa Rooms kende aan de Plas in Rotselaar een moeilijke wedstrijd, maar vocht zich doorheen de race op het snelle, maar zeker niet te onderschatte parcours. Rooms won de Vlaamse kampioenstitel bij de beloftes, algemeen kwam ze als 14e over de streep. Nele Tordeur bevestigde haar sterke vierde plek van een week eerder op het PK en eindigde in dit sterke deelnemersveld als vijfde op het Vlaams kampioenschap voor beloftes.

Kimeli voor Hendrix

Net zoals een week eerder in Portugal, toen hij in het slot van de wedstrijd alsnog de duimen legde voor wereldtopper Davies Kiplangat, kwam Isaac Kimeli ook in Rotselaar als tweede over de streep. Maar Kimeli bewees ook in Rotselaar dat hij in supervorm verkeert. Met de Vlaamse kampioenentrui om zijn lenden en ploegmaat Robin Hendrix met de zilveren plak naast hem op het podium, kan Isaac met veel vertrouwen richting het BK in Brussel trekken. Dries Basemans (DCLA) won brons op het VK. De overwinning op deze lange cross in Rotselaar ging andermaal naar een ijzersterke Soufiane Bouchikhi (RFCL).

Debognies primus bij beloften

Simon Debognies (22) kroonde zich op de zanderige maar snelle omloop van Rotselaar tot Vlaams beloftenkampioen. Debognies kwam als achtste over de meet op de lange veldloop en dat volstond voor de Vlaamse veldlooptitel in de u23-categorie.

De volledige uitslag van de CrossCup-manche in Rotselaar kan je hier raadplegen: http://www.sport.be/crosscup/2017/nl/rotselaar/uitslagen/